ידועים בציבור

ידועים בציבור הם בני זוג שאינם נשואים, אך יש ביניהם מערכת יחסים זוגית בדומה לבני זוג נשואים.

הגדרת בני זוג כידועים בציבור מאפשרת להחיל זכויות וחובות של זוגות נשואים על בני זוג שאינם מעוניינים, או אינם יכולים, להינשא על-פי חוקי המדינה (הדין הדתי).

דוגמאות לזוגות שאינם יכולים להינשא על-פי חוקי המדינה:

  • חסרי דת או מי שיהדותם מוטלת בספק.
  • זוגות מעורבים מבחינה דתית.
  • זוגות מאותו מין.
  • פסולי חיתון – מי שבית-הדין הרבני קבע כי אינם יכולים להינשא כדת משה וישראל, בגלל הסיבות הבאות: ממזרות, נישואין בין כהן לגרושה, מחזיר גרושתו לאחר שנישאת לאחר, נשים האסורות לבעלן ולבועלן – אישה שבגדה בבעלה – בית-הדין מחייב את בני הזוג להתגרש ואוסר על האישה לשאת את הגבר שעמו בגדה.
  • חללה – נישואין בין כהן ובין צאצא של כהן, שמעמדו נתחלל.

בישראל לא קיים הליך לנישואין אזרחיים ואין אפשרות ליהודים להינשא שלא על פי הדין הדתי.

זאת לאור העובדה כי הסמכות הבלעדית לנישואין וגירושין בישראל נתונה לבית הדין הדתי.

על כן, פותחו שתי חלופות לנישואין בטקס דתי:

  • מוסד "הידועים בציבור" שמכיר בזוגות שחיו יחדיו ללא נישואין ומקנה להם חלק גדול מהזכויות להן זכאים זוגות נשואים.
  • רישום במרשם האוכלוסין בישראל של זוגות שנישאו מחוץ למדינה במה שקרוי "נישואין אזרחיים". אלה נחשבים נשואים לכל דבר, והם לא במעמד של ידועים בציבור.

"ידועים בציבור" הינו מונח משפטי בעיקרו, אשר על מנת להיכלל בהגדרתו חייבים להתקיים מספר תנאים עקרוניים אך גם תנאים אלה אינם קשיחים וייקבעו בהתאם לנסיבות:

  1. בני הזוג מקיימים ביניהם קשר זוגי, בעל אופי מחייב. זוגות עשויים להיחשב כידועים בציבור גם לאחר פרק זמן קצר של זוגיות כל עוד יש לה מאפיינים של קשר מחייב, רצון לקשור את גורלם במשותף ותפיסה וראיה משותפת, כי מדובר בקשר זוגי תמידי ושאינו ארעי/חולף.
  2. ניהול משק בית משותף. סממנים של שיתופיות בניהול משק הבית, אף לא בהכרח אם מתגוררים בבית אחד.
  3. סממנים של חיי זוגיות משותפים. למשל, הכרה על ידי משפחה וחברים כבני זוג, בילויים יחדיו, תכניות משותפות לעתיד וכו'.

הקביעה אם התנאים להגדרת ידועים בציבור מתקיימים ובני הזוג עונים להגדרת ידועים בציבור, תיקבע על פי הנסיבות חיים הספציפיות של בני הזוג, והיא קביעה שיפוטית.

יש מקרים שבהם אדם יוכר כידוע בציבור לצורך מסויים כגון פנסיית שאירים, אולם לא יוכר לצורך אחר כגון ירושה. על כן יש חישבות רבה לעריכת הסכם חיים משותפים לידועים בציבור לוכן עריכת צוואות תואמות, למניעת מחלוקות והליכים משפטיים מיותרים ביחס לשאלת הכרה כידוע בציבור. מדובר בסוגיה מורכבת מאוד הדורשת תכנון מפורט וחשיבה מדוקדקת.

הגדרת בני זוג כידועים בציבור, מחילה על יחסי הזוג את "חזקת השיתוף" הרכושי במקרה של פרידה וקובעת כי במקרה פרידה יש לראות ברכוש שנצבר על ידי בני הזוג, כרכוש משותף וכל אחד מהם זכאי לשיעור של מחצית ממנו.

חזקת השיתוף הינה כלל משפטי שנקבע בפסיקה על ידי בית המשפט, ונועד להסדיר את נושא חלוקת הרכוש בעת גירושין בין בני זוג אשר נישאו לפני יום 01.01.1974 ואת חלוקת הרכוש בעת פרידה בין ידועים בציבור (לרבות בני אותו מין).

ידועים בציבור

תנאי לתחולת החזקה היא ניהול אורח חיים תקין, ומאמץ כלכלי משותף.

חזקת השיתוף ניתנת לסתירה אם יוכח שהצדדים התכוונו שלא יהיה ביניהם שיתוף ביחס לנכסים מסוימים או באופן כללי (למשל בהסכם חיים משותפים או בהתנהגות). הכלל מאפשר לבתי המשפט להכריז על קיומו של שיתוף מלא או שיתוף חלקי בנכסים, גם אם מדובר בנכס שרשום בבעלות של אחד מבני הזוג.

האמור לעיל הינו מידע כללי שאינו ממצה ואין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי.

משרדנו עומד לשירותכם בכל נושא ועניין הכרוך בהסכם הגירושין ועריכתו, יישומו ואכיפתו. 

מאמרים

הסבר על כתובה

מה זה כתובה?

רבים מאיתנו שמעו על המונח 'כתובה', הנשואים שביננו שהתחתנו לפי ההלכה היהודית אף חתמו על כתובה ביום החתונה שלהם אבל לא כולם מבינים עד הסוף

קרא עוד »
ירושה בגירושין

ירושה בגירושין

ירושה בגירושין – חוקים רלוונטיים חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 הוא החוק שמסדיר את נושא חלוקת הממון בין בני זוג במשפט הישראלי. החוק

קרא עוד »
משרד עוד ניסני יוסף הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון לאחר נישואין

השלכותיה של חתימה על הסכם ממון לאחר נישואין הסכם ממון הוא למעשה הסכם בין בני זוג, לגבי הממון המשותף שלהם, לרבות הנכסים המשותפים והדברים שבבעלותם

קרא עוד »
בקשה ליישוב סכסוך

בקשה ליישוב סכסוך

בני משפחה שנקלעו לסכסוך בענייני נישואין וגירושין, יחסי ממון בין בני זוג, מזונות, עניינים הנוגעים לילד וכן אבהות או אמהות, נדרשים להגיש בקשה ליישוב סכסוך

קרא עוד »