הסכם חיים משותפים
דף הבית » הסכם חיים משותפים
הסכם חיים משותפים, (בשונה מ"הסכם ממון"), הוא הסכם שנועד להסדיר את החיים המשותפים של בני זוג שלא נישאו, מכל סיבה שהיא.
בכלל זאת, ההסכם מתאים לזוגות חד-מיניים ולזוגות שאינם יכולים, או לא מעוניינים להינשא.
בני זוג החיים יחד כידועים בציבור, ומעוניינים להסדיר את ההתנהלות הרכושית והכלכלית ביניהם מבלי להידרש לקיומה של חזקת השיתוף במקרה של פרידה חלילה, יכולים לעשות זאת בהסכם לחיים משותפים, וזאת בדומה להסכם יחסי ממון בין בני זוג נשואים.
זה לא הסכם ממון !
הסכם ממון הוא מונח שמוגדר בחוק יחסי ממון בין בני זוג ונועד לזוגות נשואים.
בשונה מהסכם ממון בני בני זוג נשואים, הסכם לחיים משותפים (ללא קשר לכותרת שלו) יקבל תוקף עם חתימת שני בני הזוג, ואין צורך לאשר את ההסכם בבית משפט לענייני משפחה או אצל נוטריון. אולם, ניתן ורצוי לעשות זאת כדי לחזק את מעמדו המשפטי של ההסכם.
אילו נושאים מסדירים במסגרת ההסכם?
כמסגרת, הסכם חיים משותפים נותן רשמיות לחייהם של בני הזוג כבני זוג. מעין תוקף רשמי שניתן להציגו ולקבל אגב כך זכויות שונות בביטוח לאומי למשל.
באמצעות ההסכם, בני הזוג יכולים להסדיר ביניהם את מערכת הזכויות והחובות, לספק מענה לאופן שבו הצדדים רוצים לנהל את חיי היומיום ביניהם, ולא רק ביחס לעניינים הבנאליים של גידול ילדים אחלא גם למשל ביחס להיקף הבילויים של כל צד, היקף ההוצאות על ביגוד/בילויים/נסיעות לחו"ל, וכיוצב'. כמו כן, חלק חשוב שניתן ונהוג לכלול בהסכם חיים משותפים, הוא חלק שבו הצדדים מסדירים מראש את סוגיות הרכוש ואופן חלוקתו, במקרה של פרידה חלילה.
זהו מן הסתם החלק החשוב ביותר שלשמו בדרך כלל, התכנסו הצדדים לצורך עריכתו של הסכם.
הסכם חיים משותפים יכול לכלול הסכמות בין בני הזוג אודות גידול הילדים, אופן חינוכם, חלוקת האחריות בין הצדדים לנושאים רגשים כלכליים לימודיים וכו', יצירת חסכונות ודאגה לעתיד בני הזוג ו/או הילדים. הדברים הופכים מורכבים הרבה יותר כאשר לצדדים יש ילדים מקשרים זוגיים קודמים.
המניע "הקלאסי" לחתימת הסכם חיים משותפים הוא קביעה של אופן חלוקת רכוש במקרה של פרידה. אולם ההסכם כולל מספר נושאים סטנדרטיים בעלי משמעות רבה, אשר עשויים לחסוך לצדדים וליקיריהם, עגמת נפש רבה בעתיד והכי חושב – לסייע להם לשמור על יחסים טובים גם במקרה של פרידה:
כאמור, הכרה בזוגיות-הסכם חיים משותפים מפרט את העובדה שהצדדים הם ובכן, זוג.
ככל והדרך נכון, בני הזוג גם מצהירים שהם מנהלים משק בית משותף, בצירוף המועד שבו החלה הזוגיות והחל ממועד זה הם חיים כבני זוג ו/או מתגוררים יחדיו.
ככל וזהו רצון הצדדים, תיכלל הצהרה המלמדת על רצון משותף להקים יחדיו תא משפחתי.
היחס של הצדדים למתנות ולירושות שיקבל או קיבל כל אחד מבני הזוג בין טרם הזוגיות ובין במהלכה, וכן התייחסות והסכמה אודות מה יקרה לרכוש זה במצב של פרידה.
ככל והדבר רלוונטי, ניהול משק הבית – כיצד בני הזוג רוצים לנהל את משק הבית, האם הם רוצים לפתוח חשבון בנק משותף, האם התשלומים ישולמו באופן שווה, או באופן יחסי למשכורת, וכדומה.
הגדרת רכוש נפרד של כל אחד מבני הזוג שאותו צבר טרם תחילת החיים המשותפים. בהסכם זה הדבר החשוב הוא להגדיר מה הזכויות של כל צד לגבי רכוש שכזה, למי שייכות הזכויות בפירותיו של הרכוש (הכנסות הנובעות ממנו-בד"כ דמי שכירות מדירה של אחד מבני הזוג, האם ומה ייעשה איתם) האם, מתי ו/או באילו נסיבות, איזה מהרכוש הזה יעבור להיות רכוש משותף ואיזה חלק ממנו ייחשב לרכוש נפרד בכל מצב, גם בעת פרידה, מה יקרה בעת שצד כלשהו יבחר לעשות ברכושו עסקה כלשהי, וכן כמובן מה יקרה עם רכוש הצדדים במקרה של פרידה חלילה. התייחסות לזכויות שיצבור כל צד במהלך החיים המשותפים והאם מדובר בנכס משותף. התייחסות למצב של רכישת נכס על ידי הצדדים, או אחד מהם ואופן רישומו, והאם ומתי ייהא מדובר בנכס משותף. התייחסות מפורשת לזכויות ברכוש המשותף במקרה של פרידה בין בני הזוג, וקביעת מנגנונים לאופן חלוקת הרכוש שהוסכם כי הוא משותף.
משרדנו הוא משרד שלנגד עיניו לא רק טובת לקוחותיו בייצוג בסכסוך המסויים, אלא מטרתנו להביא ללקוחות ערך מוסף לחיים, דוגמת יעוץ משפטי שיסייע להם להתקדם בצורה מיטבית בחייהם, ולמנוע מלחמות מיותרות שמעכירות את יחסי המשפחה, ואת החיים בכלל.
על כן, נשמח לספק יעוץ מקיף, כיצד בני זוג יכולים לעשות שימוש בכלי הסכם החיים המשותפים כדי למנוע מעצמם ומיקיריהם, הנוכחיים והעתידיים (ב"ה), את הטרדות החששות והמתחים הנפשיים, ואת אי הוודאות הכרוכים בעולם לא וודאי, במקרה שבו חלילה יגיעו לכדי פרידה.
האמור לעיל הינו מידע כללי שאינו ממצה ואין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי.
משרדנו עומד לשירותכם בכל נושא ועניין הכרוך בהסכם חיים משותפים ועריכתו, יישומו ואכיפתו.
יודגש כי נושא חלוקת הרכוש הוא סוגיה אזרחית. על כן, לא משנה אם העניין נדון בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, כל מקרה, הדין החל הוא הדין האזרחי. הפעלת הדין הלא נכון מהווה חריגה מסמכות.
בדין העברי קיים דין רישום לפיו בנוגע לחלוקת הרכוש כל אחד מבני הזוג לוקח את מה שרשום על שמו, אולם כאמור בפועל, אין להחיל את הדין העברי בסוגיית חלוקת הרכוש.
חלוקת רכוש על פי חוק יחסי ממון מאפשר לבני הזוג שתי אפשרויות להסדרת ענייני הרכוש ביניהם:
- עריכת הסכם ממון בכתב, המגדיר את אופן חלוקת הרכוש כרצונם במקרה של פרידה. ההסכם יקבל תוקף על פי חוק יחסי ממון, ועל כן על הצדדים חובה לאשר את ההסכם בדרכים הקבועות בחוק.
- ברירת המחדל היא חלוקה על פי החוק כאשר לא נערך הסכם ממון, כלומר החלת הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק.
- עפ"י סעיף 3(א) לחוק, במידה ובני זוג לא עשו הסכם ממון ואם עשו – במידה שההסכם אינו קובע אחרת – יראו אותם כמסכימים להסדר איזון המשאבים שהחוק מחיל.
- עפ"י הסדר זה, במהלך הנישואין חלה הפרדה רכושית, אך עם פקיעתם של הנישואין, במקרה של גירושין או מוות, קמה זכות לכל אחד מבני הזוג, לקבל מחצית מהרכוש שנצבר במהלך הנישואין ושימש לטובת התא המשפחתי, ללא צורך בהוכחות שיתוף.
- הזכות לאיזון נוצרת בפקיעת הנישואין. עם פקיעת הנישואין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט –
- נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין;
- גמלה המשתלמת לאחד מבני הזוג על ידי המוסד לביטוח לאומי או גמלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחר מבני הזוג, בשל נזק גוף או מוות;
- נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם.
במקרים מסויימים, שבהם מזהה בית המשפט כי הצדק מחייב זאת, החוק מאפשר לבית המשפט לסטות מהאיזון השיוויוני ולקבוע חלוקה של שוויונית של איזה מהנכסים.
במסגרת השימוש של בתי המשפט בסמכות זו, התפתחו שלוש גישות מרכזיות:
- הרחבת המונח "נכס", כך שיכלול גם את כושר ההשתכרות שפותח בתקופת הקשר הזוגי, ויאפשר לחלק אותו בין הצדדים כנכס בר-איזון.
- הענקת מזונות לאחר הגירושין, לשם פיצוי על הפסדי הקריירה, וצמצום פערי ההכנסות בין הצדדים לאחר הגירושין.
- מתן אפשרות לבתי המשפט לסטות מחלוקה שוויונית של הרכוש הזוגי ה"רגיל", בהתחשב בפערים בכושר ההשתכרות.
בתי המשפט בוחנים כל מקרנ לגופו ונסיבותיו של כל זוג, ומכריעים בהתאם לשיקולי צדק וכפי שהם באים לידי ביטוי במציאות.
חלוקת רכוש – הלכת השיתוף:
הלכת השיתוף, חלה על: (1) בני זוג שהתחתנו לפני 01.01.1974 (טרם תחולת חוק יחסי ממון) (2) על בני זוג שאינם נשואים אך חיים יחד כ"ידועים בציבור".
תמצית ההלכה: בני זוג החיים יחדיו ומנהלים משק בית משותף במאמץ משותף, חזקה עליהם כי התכוונו לשיתוף כללי ומלא בכל הרכוש הנצבר במהלך הנישואין/החיים המשותפים, בלי להבחין בין הנכסים שנצברו, בין שמדובר בנכסים "משפחתיים" ובין שמדובר בנכסים "עסקיים", ובלי להבחין אם הנכסים נרשמו ע"ש שני בני הזוג או על שם אחד מהם.
חזקת השיתוף מספקת אמת מידה ראייתית להחלת הדין המהותי.
המבקש להחיל את חזקת השיתוף צריך להוכיח שני תנאים מצטברים:
- בני הזוג מנהלים יחד חיים משותפים תקינים.
- מאמץ משותף.
בכל מקרה של חלוקת רכוש, יש לקבוע את המועד שעד אליו יבוצע אותו איזון משאבים והוא ידוע כ"מועד הקרע"-המועד שבו והחל ממנו הובהר שהקרע בין בני הזוג הוא עמוק והם למעשה חדלו מלהיות בני זוג במובן הרלוונטי לחיי השיתוף הרכושי ביניהם.
קביעת מועד הקרע – היא עניין של בית משפט להכריע בו, ככל ואין הסכמה לגביו. מועד זה יכול להיקבע כמועד הפרידה הפיזית/מועד הגשת בקשה ליישוב סכסוך/מועד הגירושין/כל מועד אחר שיוסכם.
בהתאם, צריך גם לקבוע את מועד תחילת השיתוף-מהו המועד שבו הצדדים החלו לראות עצמם כיחידה כלכלית אחת, בד"כ מועד הנישואין, אך יכול להיות מועד מוקדם יותר או מאוחר יותר.
למועדי תחילת השיתוף ומועד הקרע, חשיבות רבה בעיקר בחישוב זכויות סוציאליות וגם לצורך איזון כספים וזכויות בחשבונות הבנק, המובצעים למעשה בין שני המועדים הללו.
במידת הצורך יידרש מינוי מומחים להערכת שווי הרכוש – שמאי מקרקעין (נדל"ן/דירת מגורים שהצדדים לא הסכימו לשוויה) רו"ח (נכסים מורכבים כמו: זכויות בחברות; אופציות; מוניטין, מניות וכו') ואקטואר (לצורך איזון זכויות סוציאליות או פנסיוניות).
גישור משפחה
משרדנו דוגל בגירושין בהסכמה, ומספק שירותי גישור לבני זוג שהגיעו למסקנה כי פתרון זה הינו הפתרון המועדף והמקובל עליהם לסיום חיי הזוגיות.
במסגרת זו הצדדים יכולים להסדיר את נושאי הרכוש באופנים שונים שפחות מוכרים ומקובלים בבתי המשפט, שכן מורכבותם דורשת המשך מעורבות של הצדדים בנושאים אלה, שנים רבות לאחר סיום הזוגיות והגירושין.
פתרונות שכאלה, מאפשרים לצדדים להסדיר את ענייני הרכוש, בדגש על ראיה של צרכי הילדים בעתיד עת יגיעו לבגרות, ודאגה להם, אגב מזעור הפגיעה הכלכלית בילדים, בשל פרידת הוריהם.
האמור לעיל הינו מידע כללי שאינו ממצה ואין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי.
משרדנו עומד לשירותכם בכל נושא ועניין הכרוך בהסכם הגירושין ועריכתו, יישומו ואכיפתו.
[1] כזכור סמכות השיפוט ע"פ הסכמה חלה רק על עניינים שהם מענייני המעמד האישי. נושא חלוקת רכוש אינו מענייני המעמד האישי ולכן בד"ר יכול לרכוש סמכות שיפוט רק באמצעות כריכה.
מאמרים
מה זה כתובה?
רבים מאיתנו שמעו על המונח 'כתובה', הנשואים שביננו שהתחתנו לפי ההלכה היהודית אף חתמו על כתובה ביום החתונה שלהם אבל לא כולם מבינים עד הסוף
ירושה בגירושין
ירושה בגירושין – חוקים רלוונטיים חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 הוא החוק שמסדיר את נושא חלוקת הממון בין בני זוג במשפט הישראלי. החוק
הסכם ממון לאחר נישואין
השלכותיה של חתימה על הסכם ממון לאחר נישואין הסכם ממון הוא למעשה הסכם בין בני זוג, לגבי הממון המשותף שלהם, לרבות הנכסים המשותפים והדברים שבבעלותם
בקשה ליישוב סכסוך
בני משפחה שנקלעו לסכסוך בענייני נישואין וגירושין, יחסי ממון בין בני זוג, מזונות, עניינים הנוגעים לילד וכן אבהות או אמהות, נדרשים להגיש בקשה ליישוב סכסוך
עורך דין צוואות: מומחה משפטי לנווט במבנה המורכב של הירושה
עורך דין צוואות הוא מומחה משפטי שמתמחה בתחום הצוואות והירושה, ששומר על דגש עמוק על ערכי הצדק והשקיפות בתהליכים המשפטיים הקשורים לנושאים אלו. משימתו לייעץ,
עורך דין לענייני צוואות: יסייע לכם לנווט במבנה המורכב של דיני הירושה
עורך דין לענייני ירושה מתמחה בתחום הצוואות והירושה. בדיני הירושה בישראל מוטמעים ערכי הצדק והחשיבשות של כבוד המת ורצונו הוא כבודו. בתהליכים המשפטיים הקשורים לנושאים