מזונות ילדים ומדור ילדים
דף הבית » מזונות ילדים
נושא מרכזי כמובן בכל הסכם גירושין, הוא מזונות הילדים
מזונות ילדים סכום נקבע על ידי בתי המשפט או בית הדין הרבני או בהסכמה בין ההורים ומטרתו לספק את צרכי הילדים לאחר פרידת ההורים ולאחר גירושין. אין חוק שקובע את גובה המזונות ואין אחידות. סכום המזונות שנקבע על ידי בתי המשפט לענייני משפחה, הוא בממוצע גבוה יותר מהסכום שנפסק בבית הדין הרבני אולם בכל מקרה, הסכומים לא משקפים עלויות של גידול ילדים ולא משקפים את פערי ההשתכרות בין גברים לנשים. בבג"ץ 787/14 – בתי המשפט העליון אפשר כריכת מזונות ילדים בתביעות גירושין המוגשות לבית הדין הרבני. אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, כלומר על פי הדין הדתי ליהודים. לגבי אדם שאינו חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונותיהם,לפי החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות).[1] בפועל, אין לנו בישראל, חוק כמו בעניינים אזרחיים אחרים, שמכתיב לפי מה פוסקים מזונות.מזונות קטינים – מושגי יסוד בדין הדתי:
- על פי הדין הדתי, יש לחלק את חבות האב והאם במזונות הקטינים ע"פ הדין הדתי ל-3 קבוצות גיל:
- צרכים הכרחיים – כשמם כן הם – הדברים הבסיסיים שדרושים לילד למחייתו (ביגוד בסיסי, אוכל בסיסי, רפואה בסיסית וכד'). עד לבע"מ 919/15 הצרכים הבסיסיים חלו רק על האב, ולאמא אין כל השתתפות (כלומר, גם אם ההורים מרוויחים אותו הדבר החבות מוטלת על האב) ומאז הפסיקה, המצב השתנה.
- מזונות מדין צדקה – כל מה שאינו הכרחי ונוגע לצרכים יותר מורחבים (בגדי מותגים, עדשות מגע, וכו'). מי שחייב במזונות מדין צדקה הם שני ההורים, כל אחד מהם על פי יכולותיו אבל רק בשלב השלישי – מגיל 15-18 (כלומר, גם אם ההורים מרוויחים אותו הדבר החבות מוטלת על האב גם בדיני צדקה).[4]
- מדור – מוגדר שסכום ראוי עבור הוצאות המדור-מקום המגורים של הילדים.
- ילד אחד 30%.
- שני ילדים 40%.
- שלושה ילדים ומעלה 50%.
- הוצאות חריגות/משתנות (לשעבר "מחציות") – חינוך ובריאות אותם הטילו חצי-חצי על האב והאם (בריאות שלא בסל הבריאות).
- השאלה המרכזית שעלתה:
- עד לפסה"ד מקובל היה לחשוב כי חובתו המוחלטת של האב לשאת בצרכים ההכרחיים של ילדיו מוסיפה לחול עד הגיעם לגיל 15.
- פסה"ד שינה קביעה זו וקבע:
- המשמעות: בוטל הדין האישי בקבוצות הגיל 6 עד 15 ומעתה ואילך החיוב במזונות הכרחיים לא יוטל רק על האב אלא על שני ההורים, בהתאם ליכולותיהם הכלכליות היחסיות.
- פסה"ד חידש/חידד את ההבחנה המושגית בין:[5]
- הוצאות תלויות שהות – הוצאות הנוגעות לקיום היום יומי והינן תלויות בזמני השהות של הקטין עם ההורה (כולל הכרחי ומדור).
- הוצאות שאינן תלויות שהות – הוצאות שאינן נוגעות לקיום היום יומי ואינן מושפעות באופן ישיר מזמני השהות. ע"פ פסה"ד, הוצאות אלו יחולקו בין ההורים בהתאם ליכולותיהם הכלכליות.
- לגבי הוצאות שאינן תלויות שהות, הוצע בפסה"ד כי אחד ההורים ימונה ל"הורה מרכז".
עמדת בתי הדין הרבניים לבע"מ 919/15:
- בתי הדין הרבניים לא קיבלו את פסיקת בתי המשפט העליון בבע"מ 919/15 והם ממשיכים להחיל את החיוב על האב, ללא מדרגות עד גיל 6 וגם אחריו.
יישום הלכת בע"מ 919/15 בבימה"ש האזרחיים:
- הערכת צורכי הילדים וקביעתם לפי רמת החיים שלה הורגלו הילדים ערב הפירוד. משתנה זה חולק לשלושה סעיפים נוספים:
- צרכים תלויי שהות ובכללם מדור והחזקתו
- צרכים שאינם תלויי שהות
- צרכים חריגים
- היכולות הכלכליות של הצדדים – לא רק הכנסותיהם הפנויות אלא גם קביעת יכולת כלכלית מכל המקורות העומדים לרשותם לרבות שכר עבודה. מהי הכנסה פנויה? קיים דיון בפסיקה – האם צריך להתייחס לשכר שהאדם מקבל מהמעביד?[7]
- קביעת יחסיות ביכולת הכלכלית של ההורים זה מול זה – אם הורה אחד מרוויח 10 אש"ח והשני מרוויח 15 אש"ח אז מצרפים את 2 ההכנסות יחד => 25 אש"ח ואז עושים יחסיות לכל הורה (40% למול 60%).
- חלוקת המשמורת הפועל (כלומר, למרות שפסה"ד ניתן בזמן שיש זמני שהות שווים, כיום יש גישה שלטת לפיה פסה"ד אינו חל רק על זמני שהות שווים ומשמורת משותפת אלא חלד על כל המקרים גם אם זמני השהות אינם שווים).
- ההלכה החדשה אינה מצומצמת רק למקרים של משמורת משותפת, אלא נכונה גם במקרים של משמורת בחלוקה שאינה שווה.
- כלומר, מעל גיל 6 בוטל בפועל המוסד של "צרכים הכרחיים", החיוב של האב והאם זהה (בהתאם ליכולותיהם) ואין חיוב יתר לאב מדין צדקה.
מזונות ילד מתחת לגיל 6:
- בתי המשפט לענייני משפחה, מוצאים דרכים להרחיב את הלכת בע"מ 919/15 גם על קבוצת גיל זו, על ידי הפחתת הסכום הבסיסי עקב התחשבות בזמני השהות של הילדים ופער בכושר ההשתכרות של ההורים.
- באשר למדור עד גיל 6 – ישנם פסקי דין המחייבים את האב במלוא המדור, וישנם פסקי דין שבהם מתחשבים בחלוקת זמני השהות ומפחיתים גם את רכיב המדור.
מזונות מגיל 6 ועד 18:
- בית המשפט המחוזי קבע הלכה מנחה ולפיה יש לאמוד את הצרכים של הילד בכללותם, תוך התייחסות לשני הבתים של שני ההורים. נקבעה הערכה של 2,250 ₪ לחודש לקטין. ישנם פסקי דין שקבעו, מזונות ילדים סכום כולל אחזקת מדור.
- לאחר קביעת סכום הצרכים, בימה"ש מחשב את חלקו של האב (בד"כ) בצרכים עפ"י יחס ההכנסות, ואת הסכום בו נושא האב בפועל לאור זמני השהות. הפער בין שני הסכומים, הוא סכום המזונות שאותו מחויב האב להעביר לאם. חישוב דומה שכזה, מבוצע גם ביחס למדור.
האמור לעיל הינו מידע כללי שאינו ממצה ואין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי. משרדנו עורכי דין לענייני גירושין עומד לשירותכם בכל נושא ועניין הכרוך בהסכם הגירושין ועריכתו, יישומו ואכיפתו.
מאמרים
מה זה כתובה?
רבים מאיתנו שמעו על המונח 'כתובה', הנשואים שביננו שהתחתנו לפי ההלכה היהודית אף חתמו על כתובה ביום החתונה שלהם אבל לא כולם מבינים עד הסוף
ירושה בגירושין
ירושה בגירושין – חוקים רלוונטיים חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 הוא החוק שמסדיר את נושא חלוקת הממון בין בני זוג במשפט הישראלי. החוק
הסכם ממון לאחר נישואין
השלכותיה של חתימה על הסכם ממון לאחר נישואין הסכם ממון הוא למעשה הסכם בין בני זוג, לגבי הממון המשותף שלהם, לרבות הנכסים המשותפים והדברים שבבעלותם
בקשה ליישוב סכסוך
בני משפחה שנקלעו לסכסוך בענייני נישואין וגירושין, יחסי ממון בין בני זוג, מזונות, עניינים הנוגעים לילד וכן אבהות או אמהות, נדרשים להגיש בקשה ליישוב סכסוך
עורך דין צוואות: מומחה משפטי לנווט במבנה המורכב של הירושה
עורך דין צוואות הוא מומחה משפטי שמתמחה בתחום הצוואות והירושה, ששומר על דגש עמוק על ערכי הצדק והשקיפות בתהליכים המשפטיים הקשורים לנושאים אלו. משימתו לייעץ,
עורך דין לענייני צוואות: יסייע לכם לנווט במבנה המורכב של דיני הירושה
עורך דין לענייני ירושה מתמחה בתחום הצוואות והירושה. בדיני הירושה בישראל מוטמעים ערכי הצדק והחשיבשות של כבוד המת ורצונו הוא כבודו. בתהליכים המשפטיים הקשורים לנושאים